Kart & 3D-visualisering för bättre analys
Vi har en brist på system/produkter/tjänster som möjliggör en optimering av energianvändningen i samhället. ESUDA projektet vill utveckla innovationer som analyserar och sedan kontrollerar/optimerar energianvändningen i byggander/städer. Genom digitala tvillingar av hus och städer blir analysen och sedan kontrollen enklare och effektivare. Det är här Icebound kommer in!
Vår utmaning
Vi vill etablera en innovationsmiljö för digital transformation i samhället gällande minskad energianvändning. Vi visar på möjligheterna med artificiell intelligens och maskinlärande metoder (AI/ML) för den digitala utvecklingen, i detta projekt specifikt mot byggnadsautomation, men den insikt som fås inom offentlig sektor och industrin förväntas även bidra till dess användning inom andra områden.
Vi vill åstadkomma
Projektet syftar till att utveckla innovationer för att analysera energibehovet hos byggnader under olika omständigheter genom att använda historiska data med hänsyn till väderförhållanden, bygginformation och byggnadens användning. Dessa data används för att förutsäga kommande energibehov i byggnader, för att balansera energibehovet mellan byggnader, och för att minska den totala energiförbrukningen.
Icebounds bidrar till ett mer hållbart samhälle
Projektets olika parter inom energisektorn arbetar hårt med att samla in data från sensorer och mätpunkter runt omkring i byggnader på de berörda orterna. Tillsammans utvecklas modeller och styrmetoder för att optimera energianvändningen.
Bild: Exempel på BIM-modell – Sara Kulturhus i Skellefteå – inlagd i ett geografisk perspektiv med möjligheter för analys och vidare arbete.
För att underlätta och kunna göra effektiva analyser väljer projektet att arbeta med digitala tvillingar på byggnads- och stadsnivå.
”Med hjälp av teknik från vår partner ESRI kan vi konstruera och upprätthålla digitala tvillingar. Vi arbetar med att från CAD och BIM format (innefattar skapandet och användandet av en digital modell av ett byggnadsverk – 3D) upprätta en geografisk modell i 3D GIS. Dessa modeller kan sedan användas just för simuleringar, analyser och att förenkla underhållsarbetet. I detta fall till exempel värmesensorer, luftflöden, VA och annat. ” – Säger Anders haraldsson, Projektledare ESUDA Icebound
Ämnesområdet för den här typen av lösningar/teknik kallas AEC-O (Architecture, Engineering, Construction och Operations).
Vill du veta mer om hur Icebound jobbar för att bedriva forskningsnära utveckling och bidra till ett mer hållbart samhälle?
Kontakta Anders Haraldsson, Marknadsansvarig och projektledare ESUDA på Icebound – anders.haraldsson@icebound.com
Om ESUDA
ESUDA är ett projekt som finansieras av EU’s Regionala Utvecklingsfond. Dessutom delfiansieras det av några av projektets deltagare, tex; Region Västerbotten & Norrbotten, Skellefteå & Piteå kommun, Luleå Universitet, CGI, Icebound, Dataductus och Leosol. Tillsammans utvecklar vi en plattform som andra företag är välkomna att utveckla lösningar på.
Läs mer om ESUDA-projektet på: https://esuda.se/