Del 1 – ”Trilemmat”
När skogen kontinuerligt nyttjas på ett mer intensivt sätt uppstår ett ”trilemma”. Det blir en utmaning att balansera till synes motstridiga mål, såsom att öka kolinlagringen och främja användningen av träbaserade produkter för att ersätta fossilbaserade råvaror samtidigt som man bevarar skogens mångfald och dess förmåga att leverera miljö- och ekosystemtjänster.
Denna utmaning blir särskilt komplex i ett skogslandskap som består av en mosaik av bestånd med varierande åldrar, trädslagsfördelningar och produktivitetsmål, särskilt när detta landskap existerar i en geografi som påverkas av påtagliga klimatförändringar.
Här blir det uppenbart att ökad digitalisering kan erbjuda de verktyg som behövs för att lösa ekvationen för detta trilemma. Genom att noggrant mäta och övervaka den naturliga variationen i råvaran kan vi ta vara på den outnyttjade potentialen. Effektiv röjning kan skapa förutsättningar för att omvandla vårt röjningsberg, proaktiv övervakning och hantering av risker i bestånd ger oss solida underlag för åtgärder, vilket i sin tur möjliggör en hållbar tillväxt av våra skogsbestånd.
För att möta denna utmaning fokuserar ett av Addnodes bolag – Icebound på utvalda digitaliseringsområden med stor potential. Genom att använda fjärranalys och artificiell intelligens (AI) kan stora datamängder effektivt processas och förädlas. Detta möjliggör att miljödata fungerar som ett robust beslutsunderlag för riskhantering, särskilt när det gäller att identifiera och hantera bestånd som inte växer som förväntat. Därigenom skapas möjligheter att snabbt och precist anpassa åtgärder för att säkerställa en produktiv och hållbar utveckling med hänsyn till naturen.
EXEMPEL: KONTINUERLIG UPPDATERAD SKOGSBRUKSPLAN MED RISKMONITORERING AV BESTÅNDSHÄLSA
Icebound bygger redan nu upp förutsättningarna för framtidens skogsvårdsteknik. Genom att systematiskt samla in geografiska data över tid har vi möjlighet att analysera informationen för att förstå trender och mönster. Denna pågående insamling och analys ger oss möjlighet att fatta välgrundade beslut och vidta nödvändiga åtgärder för att optimera skogsvården och säkerställa en hållbar utveckling.
Att få rätt data kring biotoper och naturhänsyn är avgörande för rätt skogsvårdsåtgärd Att etablera en effektiv process kan vara en komplex uppgift, särskilt med den omfattande mängd miljödata som finns tillgänglig. Utan en hög grad av digitalisering kan detta vara en mycket tidskrävande process.
Av: Magnus Jutterström,
Evangelist GIS/Forest & Produktgruppsägare – Geodata
magnus.jutterstrom@icebound.com
Umeå – 2024-01-26